Populært lige nu

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Open call til Dramatiker Væksthus

Ansøgningsfrist 1. juli 2023

Esther Lee Wilkinson bliver huskoreograf på Odense Teater

Koreograf Esther Lee Wilkinson tiltræder i de kommende to sæsoner i en nyoprettet stilling som huskoreograf på Odense Teater. Odense Teater, ønsker et større fokus...
Annoncespot_imgspot_img

Hvor er du hjemme? Ung, queer og bosat i Danmark 

Home Queer Home giver stemme til landets unge queer-personer, der fortæller om deres liv. Forestillingen er skabt til åbningen af Horsens Teaterfestival 2022 og er i sig selv en undersøgelse af kunstens format med sin blanding af dokumentar, performance og kunstinstallation.  

Horsens Teaterfestival er unik. Ikke bare er det Danmarks største kuraterede festival for børn og unge, det er også den eneste, som skaber en åbningsforestilling kun til festivalen. I år produceres åbningsforestillingen Home Queer Home af HimHerandIt Productions, hvor konceptudvikler og instruktør Andreas Constantinou lader 50 unge queer.-personer fra hele landet fortælle om deres liv med fokus på hjem, identitet, marginalisering og frihed i dagens Danmark.

”Jeg er interesseret i at undersøge, hvad det vil sige at vokse op som queer i en mindre by, og høre de unge om, hvor de ser sig selv repræsenteret som queer, når man ikke bor i en storby. Hele underteksten handler om, hvad det vil sige at være queer. Hvad vil det fx sige at være hjemme som queer, ikke kun i forhold til bopæl og land, men også i forhold til krop, identitet, fællesskaber og familie,” fortæller instruktør Andreas Constantinou.

Andreas Constantinou
Andreas Constantinou fra HimHerandIt Productions. Privatfoto

En dokumentarisk performanceinstallation

Home Queer Home er en dokumentarisk performanceinstallation baseret på videomateriale, liveperformance og kunstinstallationer. Andreas Constantinou har med hjælp fra venner, venners venner, Facebook og forskellige organisationer fundet frem til en lang række unge queer-personer, som til dagligt bor i landets mange mindre byer. Herefter har han rejst rundt sammen med et kunstnerisk hold og interviewet de unge, som har fortalt om deres egne oplevelser om livet som queer. 

”Jeg er egentligt mest interesseret i at stille spørgsmål med min kunst. Men noget af det, jeg alligevel fandt svar på undervejs, var en fælles følelse af ’ikke at høre til’ og en fælles stræben efter at finde et sted ’at høre til’,” siger Andreas Constantinou og fortsætter: 

“En af grundene til det manglende tilhørsforhold, tror jeg, blandt andet skyldes en form for historieløshed i forhold til dét at være queer. Der findes ikke mange rollemodeller at læne sig op af, og her tænker jeg ikke kun på de queer-personer, som er sprunget ud i offentligheden, men også dem fra privatsfæren. Hvor er fx de 70-årige queer-familiemedlemmer, som de unge kan se sig selv spejlet i som ældre? De findes ikke rigtig, og det er et problem for mange”.

home queer home horsens teaterfestival 2022
Behind the scenes under arbejdet med Home Queer Home. Foto: Andreas Constantinou

Slår tonen an for festivalen

Åbningsforestillingen på Horsens Teaterfestival skal være med til at slå tonen an for resten af festivalen. Sidste år blev åbningsforestillingen skabt af koreograf Sofie Christensen fra sART Danseteater. Temaet var ’ukendt land’ og blev en danseforestilling i byrummet med borgere fra Horsens og tre professionelle dansere. I år er det livet som ung queer-person bosat i mindre byer, der er i fokus.  

”Vi er en ungdoms- og børnefestival og vil spejle de unges dagsorden, deres verden og der, hvor de er på vej hen,” fortæller Adelaide Bentzon, der er programleder på Horsens Teaterfestival.  

Adelaide Sofie Bentzon Horsens teaterfestival
Programleder Adelaide Sofie Bentzon. Foto: Horsens Teaterfestival

”Jeg oplever, at unge er interesserede i køn og identitet, og jeg synes, det er interessant at lade kunsten gå ind og være med til at give de mange unge en stemme samtidig med, at vi dokumenterer samtidens unge queer-personer og deres oplevelse af verden – her og nu” 

Kunst skal skabe nye blikke på virkeligheden 

Selve forestillingen Home Queer Home er en blanding af dokumentar, installation og performance, der bruger video, rum og virkelige personer til at skabe de kunstneriske fortællinger, som forhåbentlig kan være med til at løfte vores blikke på den verden, vi er i. 

home queer home horsens teaterfestival
Behind the scenes under arbejdet med Home Queer Home. Foto: Andreas Constantinou

”Ting er, hvad vi ser omkring os, men hvis vi løfter blikket og ser ud over egne grænser, kan det se ret anderledes ud. Derfor er det så vigtigt at vedblive med at skabe kunst, som rykker grænserne og udfordrer det normative syn. Med netop dette projekt vil jeg gerne give stemme til en stor gruppe af unge, som sjældent bliver hørt, og være med til at flytte grænsen for, hvad kunst kan. Home Queer Home er en dokumentation, men det er også mere en installation end en forestilling, hvor selve værket prøver kræfter med, hvad kunst kan være,” siger Adelaide Bentzon. 

En rejse rundt i Danmark efter fortællinger

For at finde materialet til forestillingen rejste Andreas Constantinou rundt i Danmark og interviewede unge queer-personer. Fortællingerne blev videofilmet og optagelserne indgår som en del af forestillingens syv film, der vises sammen med videomateriale, som dokumenterer processen bag.  

”Jeg er ikke interesseret i klassisk teater men i parallellen til det virkelige liv. Hvornår mødet mellem vores præproducerede materiale og virkelige mennesker bliver til kunst. Og det håber jeg, vi kan være med til at skabe med denne åbning på Horsens teaterfestival,” lyder det fra Andreas Constantinou.   

Home Queer Home er første del af et projekt, som Andreas Constantinou håber at kunne fortsætte med rundt i Norden de kommende fem år for dermed at få skabt en samlet dokumentation om, hvordan livet ser du som ung og queer uden for de store byer og deres fællesskaber i perioden 2022-27.

Home Queer Home spiller i Fængslet i Horsens 16. – 17. september. Læs mere her.

Denne artikel er udgivet i et mediesamarbejde med Horsens Teaterfestival med fuld redaktionel frihed for ISCENE.

Fakta om Home Queer Home

Kunstnerisk leder, koncept, design og iscenesættelse: Andreas Constantinou. Community engagement, medskabende kunstner og performer: Tone Haldrup Lorenzen. Medskabende kunstner og performer: Aris Papadopoulos.Installation / lyddesign / teknisk manager: Jeppe Cohrt. Videodesign / Kamera / Redigering: Christoffer Brekne. Musik: Marlou Vriens. Producent: Sigrid Aakvik. Junior producent: Signe Borring Sandvej. Co-producent: Horsens Teaterfestival.

Seneste

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM...

Tårnby Park Performance Festival 2023 – med kunsten som vejviser

Siden den første festival i 2021 har Tårnby Park...

Aveny-T er sikret økonomisk endnu et år

Aveny-T tildeles 3,5 millioner kroner af de 320 millioner...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

★★★★☆☆ Til de lyse morgener – på bittersød udflugt med festens rus og melankoliens tomhed

Til de lyse morgener føles som lige dele teater og polterabend. Som en del af konceptet Udflugten tager Aarhus Teater publikum med på en...

To festivaler for børn i pinsen og den kommende uge

Pinse-weekenden bliver startskuddet på to festivaler for børnefamilierne. Først fylder Passage mini festivalen lystgården Flynderupgård ved Espergærde og derefter byder Teater ZeBU og Børnekulturhus...

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...