Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

Her er modtagerne af Lauritzen-prisen 2019

Danmarks ældste skuespilpris, Lauritzen-prisen, blev i går uddelt på Folketeatret i København. Lauritzen-prisen gik i år til Maria Rossing og Preben Kristensen. Udover hovedpriserne uddelte Lauritzen Fonden også priser til kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, dramatiker og forfatter Kim Fupz Aakeson, scenograf Maja Ravn, skuespiller Maria Rich, skuespiller Nicolai Jørgensen og skuespiller Alba August.

Lauritzen Fonden har i dag uddelt priser til nogle af Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik. Det foregik på Folketeatret i København, hvor der blev uddelt priser for i alt 780.000 kr. De to Lauritzen-prismodtagere Maria Rossing og Preben Kristensen modtog udover hæderen og 250.000 kr. også 50.000 kr. til støtte til en selvvalgt social mærkesag med personlig betydning for dem. Maria Rossing har valgt at støtte Røde Kors og Preben Kristensen Red Barnet, begge begrundede udvælgelsen med organisationernes fokus på at hjælpe flygtningebørn i Danmark.

Lauritzen-prisen 2019. Pressefoto

De to modtagere af Lauritzen-prisen blev i eftermiddags hyldet på scenen og til at fremføre priskomitéens begrundelse for valget af, Maria Rossing, var tidligere Lauritzen-prismodtager Tammi Øst inviteret på scenen. Hun udtrykte således om begrundelsen: ”Maria Rossing modtager Lauritzen-prisen 2019 for sin konsekvente åbenhed over for teksternes righoldige verdener, sin evne til at lade sig berige af dem og omskabe sin egen indre proces til ekspressiv og stærkt nærværende skuespilkunst på scenen og på film/TV.”

Den anden prismodtager, Preben Kristensen, modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller. Til at fremføre priskomiteens begrundelse var tidligere Lauritzen-prismodtager Ghita Nørby inviteret på scenen og på vegne af komiteen gav hun Preben disse ord med på vejen: ”Preben Kristensens naturlighed for det lette, elegante og humoristiske kunne have sat ham i bås som skuespiller, men talentet rakte meget videre. Det har han bevist gennem mere end 40 år, hvor han har beriget dansk teater, TV og film med sine mange og nuancerede roller.”

LÆS OGSÅ:Preben Kristensen fejrer 40 år på scenen

Udover selve Lauritzen-prisen uddelte Lauritzen Fonden også seks andre priser:

Wauw for en præstation i primetime TV

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr. gives til en skuespiller, som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Maria Rich Wauw-prisen, og priskomitéens motivering lagde særligt vægt på Marias fremragende figur på nationalt TV i primetime: ”Maria Rich tildeles Wauw-prisen for sin hovedrolle i TV- serien ”Bedrag”. Maria Rich overraskede et stort primetimepublikum ved sin rigt facetterede figur, hun greb muligheden ”Bedrag” gav hende så fremragende, at en hel nation sagde ”wauw”.

Maria Rich modtager Wauw-prisen. Pressefoto

En forfatter og dramatiker der formår at se verden i børnehøjde

Lauritzen Fondens Børne- & Ungepris på 50.000 kr. gives til Kim Fupz Aakeson. Priskomitéen giver forfatteren og dramatikeren følgende ord med på vejen:”Kim Fupz Aakeson formår at se verden i børnehøjde og beskrive både eventyret i hverdagen og hverdagen i eventyret, så alle føler sig set og genkendt, uanset alder og socialgruppe. På den måde har han med årene gjort generationer af børns og unges verden rigere, morsommere og mere kærligheds fyldt.”

Visionært, vidunderligt og kvindeskabt kunstnerkollektiv

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til Sort Samvittighed, der af priskomitéen blev rost således: ”I knæstrømper og med løbende mascara indtog de syngende dansk teaters islandskab. De medbragte poesi og parykker, fjer og flæser, blomster i barske buketter. Deres fandenivoldskhed smitter, humoren er dybt rørende. Det er visionært og vidunderligt.”

Sort Samvittighed modtager Visionsprisen. Pressefoto

Hæder til en af landets førende scenografer

Årets Backstage-pris gik i år til scenograf Maja Ravn. Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende. Priskomitéen gav Maja Ravn disse ord med på vejen: ”Maja Ravn sætter sit præg på forestillingerne. Hun skaber udgangspunktet for den kreative legeplads, som instruktør og skuespillere får i gave. Hun udfordrer skuespillerne og hun gør instruktørerne bedre. Man bliver simpelthen bedre af at være i hendes landskab og selskab.”

Danmarks største talenter inden for teater, film og TV

Årets ene Believe in You-pris på 25.000 kr. gik til Alba August, der er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2018. Priskomitéens begrundelse for at vælge Alba August som årets kvindelige talent lyder således: ”Det sker ikke sjældent, at unge skuespillere brænder igennem med en helt særlig glød. Det gør Alba August også i dén grad i filmen ”Unge Astrid”, men det mest imponerende er den helt usædvanlige selvfølgelige modenhed med hvilken hun har løst opgaven.”

Den anden Believe in You-pris gik i år til talentet Nicolai Jørgensen, der ligeledes blev færdig fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2018. Om Nicolai Jørgensen siger priskomitéen: ”Nicolai Jørgensen er et talent som ikke er til at holde nede eller banke på plads. Lydhør og loyal, arbejdsglad og velforberedt. Altid med integritet, hvad enten han spiller Fnuggie i DR3´s Doggystyle, synger 60’er-slagere i Radio Mercur på TV2, eller er H.C. Andersens nattergal på Grønnegårds Teatret.”

LÆS OGSÅ: Hvad bliver du selv rørt over i teatret? – Interview med Nicolai Jørgensen

Lauritzen-prisen
Modtagerne af Believe in You-priserne Nicolai Jørgensen og Alba August. Pressefoto

Kulturen i fokus med et socialt aftryk

Udover at støtte kulturen og skuespilkunsten arbejder Lauritzen Fonden for at understøtte børn og unges trivsel og dannelse. Dette gøres gennem samarbejde, partnerskaber og støtte til sociale og almennyttige projekter og indsatser, der kan gøre en forskel i børn og unges liv.

I år sætter Lauritzen Fonden derfor igen fokus på tre sociale indsatser. Det drejer sig om, C:NTACT– der bruger kunsten og kulturen som værktøj til at skabe positive forandringer, levende og ligevægtige møder mellem mennesker og interkulturel forståelse mellem forskellige grupper i samfundet. Læs for Livet – der arbejder med at skabe social forandring og give udsatte børn og unge gode oplevelser og muligheder for et bedre liv gennem bøger samt Det Lille Teater, som knytter både børn og voksne sammen på tværs af generationer gennem fantasifuld og sanselig scenekunst og arbejder for, at så mange børn som muligt får chancen for at opleve teater.

Seneste

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop...

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...
Annonce
Annonce

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere være priskategorier, som peger på køn i Årets Reumert-show. I stedet indføres to nye kategorier,...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er blevet afviklet i Esbjerg i løbet af den forgangne uge med masser af oplevelser for...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop afsluttet efter lidt over to måneder med to forestillinger om ugen. Festivalen, der er arrangeret...