Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

Debat om ungdomsteater viser mediernes svaghed

Konsekvensen af den manglende fagindsigt blev særligt tydelig i denne uge, hvor Politiken bragte et interview, der siden har skabt debat om dansk ungdomsteater.

Danmarks bedste kulturredaktion” står der under linket til Politikens website, når man googler dem. Jeg ved ikke, hvordan man er bedst, men som minimum kan man vel forvente en fagprofessionel formidling og vægtig kildekritik, før man lader en forside på Kultursektionen fyldes med misvisende ytringer om ungdomsteatret i Danmark. 

Jeg hentyder selvfølgelig til interviewet med Aventy-Ts direktør, Jon Stephensen, og hans udsagn om, at dansk teater ”er den eneste kunstform, der mangler at anerkende unge som målgruppe” (Politiken, 8. feb. 2021).

Ophedet debat

Efterfølgende har debatten raset og skal ikke ruskes op her. Det skal i stedet bekymringen for den manglende fagprofessionelle formidling af det scenekunstneriske felt i et landsdækkende medie. For Politiken har i årevis dyrket en kulturel profil, som ”har etableret dem som et medie, der præger og sætter den kulturelle dagsorden” (Nete Nørgaard Kristensen, forsker i kulturjournalistik på Københavns Universitet i Kulturmonitor d. 10. feb. 2021).  

Der lyttes til Politiken – også blandt magthaverne, som skal styre pengestrømmen til medier og scenekunst – og det kan få konsekvenser for det scenekunstneriske landskab, hvis ukritisk mikrofonholderi bliver den agenda publikum, branche og magthavere fremadrettet skal navigere efter.   

Kun taletid til institutionsteatre

Politiken reagerede efterfølgende på kritikken af interviewet – dog ikke til ISCENE, hvor vi forsøgte at få en kommentar fra kulturredaktøren, men i deres egen avis. Her udtalte tre teaterdirektører sig om Jon Stephensens kritik. Alle tre teaterdirektører arbejder i København eller Nordsjælland, og ingen kritik af det, men ungdomsteatret er landsdækkende og udvikles i den grad også uden for de store institutionsteatre – aktørerne herfra fik bare, endnu engang, ikke taletid. 

Anna Malzer, direktør på Mungo Park, var en af de tre adspurgte i Politiken. Hun undrede sig efterfølgende på FB: ”Hvis der er noget, der er irriterende, så er det, at Politiken ikke ringer til nogle af dem (ungdomsteatre der producerer rundt om i landet, red.) i stedet for os institutionsfolk. But that’s media-life, og omvendt forstår jeg også, Politiken ikke har tid til at ringe til andre end dem, som står først på listen”. 

LÆS OGSÅ: Jon Stephensen forvrænger virkeligheden – og Politiken lader ham ukritisk gøre det

Moderne ’media life” er dog mere end at ringe til ”de første på listen”. For de fortællinger, som præsenteres i medier, kan få indflydelse på de valg og beslutninger, som siden træffes hos både publikum, branche og magthavere. Derfor er det afgørende, at formidlerne har en fagprofessionel baggrund, så aktuelle og relevante problematikker kan formildes vægtigt, med kritisk substans og relevant perspektiv. Konsekvensen af manglende fagindsigt blev desværre alt for tydelig i ugens greb på en ellers spændende debat.  

Seneste

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en mulighed for at udvikle manuskripter til børn og unge. Men hvad kan væksthuset byde ind...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...