Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Fem huskompagnier på TOASTER i længerevarende samarbejde

På den nye kuraterede scene TOASTER er der tilknyttet fem kompagnier som del af det kunstneriske udviklingsarbejde. Med Logen, TOETT, Hestnes / Popović og Institute of Interconnected Realities, der er tilknyttet Huspektakler samt DANSEatelier, som er tilknyttet Den Frie Udstillingsbygning, rammes bredt inden for det scenekunstneriske felt.

En af ambitionerne bag TOASTER, der kurateres i et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning, er at skabe et kollegialt tilhørssted for scenekunstnere, samt løfte niveauet for selvproducerende grupper ved at bistå dem i udvikling og produktion.

Som en særlig indsats knytter TOASTER derfor de fem kompagnier Logen, TOETT, Hestnes / Popović, Institute of Interconnected Realities og DANSEatelier til Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning over længere tid.

Fremtidsinvestering

”Det er ekstremt vigtigt at skabe nogle tætte samarbejder med kompagnier og scenekunstnere, som ofte kun er tilknyttet teatre i kortere perioder. Nu prøver vi i TOASTER at lave længerevarende samarbejder, hvor vi som teater og kunsthal åbner vores huse mere for dem. Det er meget meningsfuldt for alle at have tættere kontakt, og jeg håber virkelig at kunstnerne vil opleve at få et hjemsted i vores huse, hvor de både kan skabe værker og udvikle sig som de fantastiske kunstnere de er,” siger teaterchef på Husets Teater, Liv Helm og tilføjer:

”Jeg drømmer om, at vi i fremtiden får endnu flere solide kompagnier i Danmark. Hvem er fremtidens Hotel Pro Forma eller SIGNA eller Fix & Foxy? Med TOASTER gør vi en indsats for, at flere kompagnier kan finde fodfæste og vokse.” 

LÆS OGSÅ: TOASTER – ny kurateret gæstespilsscene i København

Logen. toaster
Logen. Foto: Logen

Logen

Det tværkunstneriske kollektiv Logen startede i 2014 og består af scenograf Nathalie Mellbye, danser/koreograf Sofia Karlsson, skuespiller Patrick Baurichter og instruktør Anja Behrens.

Logen vil med deres egne ord “trænge igennem kødet og lave vrang-spejle for publikum i grænselandet mellem transcendenserende øjeblikke og refleksiv samtidskritik i et sanseligt, ekspressivt og surrealistisk univers”.

Der findes en evig søgen i Logens arbejde efter yderpunkter i den menneskelige bevidsthed og underbevidsthed. For at kunne skabe et frirum for publikum, hvor mennesket kan få lov at opleve at blive set og hørt uanset skyggesider. Logen bygger sjældent glansbilleder op, men går i kødet på mennesket og livet, og alle dets facetter uden forbehold eller fordømmelse.

Læs mere om Logen her.

toaster toett
TOETT. Foto: TOETT

TOETT

TOETT (The Other Eye of The Tiger) er et kunstnerkollektiv, hvis medlemmer samarbejder om koncept, instruktion og opførelse af deres arbejde. Kollektivet konceptualiserer i fællesskab, men kommer alle fra forskellige grene af scenekunsten. De seks medlemmer er instruktør Henrik Grimbäck, producent Mia-Luise Heide, lysdesigner Súni Joensen, skuespiller Morten Hee Andersen, scenograf Ida Grarup Nielsen og lyddesigner Asger Kudahl.

TOETTs arbejde tager udgangspunkt i forskellige parametre, som de stræber efter at udnytte maksimalt i alle aspekter af deres produktioner. Ved at afsøge og bøje scenekunstens grænser håber de at skabe nye muligheder og genopfinde teatret som kunstform. De seks medlemmer i kollektivet dimitterede alle fra Den Danske Scenekunstskole i 2016.

Læs mere om TOETT her.

Hestnes / Popović

Hestnes / Popović består af den danske scenograf Freya Sif Hestnes og den norsk-bosniske skuespiller Marina Popović. 

Gennem dokumentarisk materiale og sanselig komposition, ser de nærmere på vores erindringer – både de personlige og de kollektive. Minder, mundtlig overlevering og sansernes evne til at forstå individets plads i historiske strømninger udforskes gennem rumlige koncepter og nyskreven dramatisk tekst. Deres tværfaglige arbejde er inspireret af både teater, performancekunst, koreografi, billedkunst og akademia. 

Marina Popović og Freya Sif Hestnes er begge uddannede fra Akademi for Scenekunst i Norge i 2016. Duoen, som har base i København og Oslo, har produceret to helaftensforestillinger i Norge og har turneret internationalt i stort omfang siden 2016.

toaster Institute of Interconnected Realities
Songs of 8, Institute of Interconnected Realities. Foto: Jeffrey Scott Stratton

Institute of Interconnected Realities

Institute of Interconnected Realities er en kunstnerisk platform for produktion, forskning og kuratering, som er formet ud fra et koncept om decentraliseret koreografi.

Instituttet blev grundlagt i 2020 af koreograferne Ida-Elisabeth Larsen og Marie-Louise Stentebjerg (two-women-machine-show) og tekstforfatter og skuespiller Jonathan Bonnici. Samlet fungerer de som instituttets kunstneriske ledelse, samtidig med at de hver især påtager sig forskellige mere specialiserede opgaver i instituttets forskellige kunstneriske produktioner.

Kernen i Institute of Interconnected Realities er trioens fælles forskning og de mange forskellige interdisciplinære kunstneriske produktioner, dette udmønter sig i. De tilbyder at fungere som et lydhørt organ, der understøtter de mangfoldige kunstneriske udtryk, der dukker op i forsknings- og produktionsprocessen, udtryk, som måske ellers ville være blevet sorteret fra. Ved at støtte disse uforudsigelige kunstneriske udløbere bringes ny tænkning, nye formater og nye produktioner til live.

Læs mere om Institute of Interconnected Realities her.

DANSEatelier

DANSEatelier består af danserne Sandra Liaklev Andersen, Ingvild Bertelsen, Marlene Bonnesen, Isolde Daun, Stine Frandsen, Meleat Fredriksson, Emilia Gasiorek, Snorre Jeppe Hansen, Nanna Stigsdatter Mathiassen, Olivia Riviere og Karis Zidore.

Initiativet udspringer af et behov for kontinuitet, vidensdeling og såvel social som kunstnerisk støtte.

En stor del af DANSEateliers arbejde består ifølge dem selv i “at finde ud af, hvordan vi kan forholde os til den rhizomatiske strukturerings og de mange hierarkiers ’tanke-handling’. Ved at insistere på fællesskab og på at give os god tid ønsker vi at træde væk fra individualiseringen og ensomheden, uanset om det sker ved at være vært for, dele eller skabe arbejde. Det er en fortsat organisatorisk og kreativ undersøgelse af fællesskabet, der former sig efter tid og behov”.

Læs mere om DANSEatelier her.

TOASTER har netop afsluttet deres open call til nye huskunstnerne til den kommende sæson. Navnene forventes at blive offentliggjort inden længe. Se hele programmet for TOASTER her.

Artiklen er udgivet i et mediesamarbejde med TOASTER med fuld redaktionel frihed for ISCENE.

TOASTER er et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie Udstillingsbygning i København, som hvert år kuraterer et program med kompagnier og scenekunstnere fra ind- og udland, der eksperimenterer med scenekunstens formater og bidrager til scenekunstens udvikling.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...