Del

Motionisterne

11. nov - 18. dec 2021

Vendsyssel Teater

Gunvor Reynberg har skrevet teksten til den finurligt-underholdende forestilling Motionisterne, der handler om medarbejderne i en lille, konkurstruet virksomhed. Louise Schouws instruktion får det bedste frem i skuespillerne, som alle fremstår særdeles velvalgte og morsomme i deres roller.

MotionisterneVendsyssel Teater er en historie fyldt med små hemmeligheder, konspirationsteorier, platte jokes og velklingende julemusik, der leveres live fra scenen af Henrik Baloo Andersen på diverse instrumenter.

Humoren er det kit, der binder alle scenerne i Gunvor Reynbergs tekst sammen. Selv når temaerne tangerer det alvorlige og de personlige baggrundshistorier viser sig at være dystre, leveres fortællingen stadig med et glimt i øjet og små pudsige påfund i Louise Schouws iscenesættelse, der holder forestillingen på et godt energiniveau fra start til slut.

Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen
Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen

Vesterhavs Klitside-resort

Johanne Eggerts scenografi er gennemført og mimer en blanding mellem spa og svømmehal. “Vesterhavs Klitside-resort” står der med lysende, røde bogstaver over de kvadratiske, hvide fliser på væggene, der er pyntet med palmeblade. Diffuse lysmønstre, der ligner refleksioner fra vand, underbygger i Mia Jandje Willetts lysdesign illusionen.

Selve scenekanten er også inddraget i scenografien og forvandlet til kanten af et svømmebassin. Samme type fliser og en stærk turkis farve giver – sammen med en lille vippe i den ene side – publikum på gulvet en oplevelse af at sidde nede i selve bassinet og kigge op på de mennesker, der besøger resortet.

I en postkasserød golfvogn kommer Robin Haslund Buch og Henrik Baloo Andersen kørende ind på scenen. De udgør personalet på resortet. Robin Haslund Buch er den erfarne Karl-Emil, der har overblikket og sætter Henrik Baloo Andersens Herbie – den nye medarbejder – i arbejde, inden gæsterne ankommer.

Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen
Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen

Verdensfirmaet Danish Drink Dunks

Gæsterne er de fire ansatte i det lille verdensfirma Danish Drink Dunks, der producerer drikkedunke i genbrugsplast med billeder af døde fisk og døde sælunger udenpå. Det lyder umiddelbart som en uheldig markedsføringsstrategi, men firmaet har gode ideer til slogans parat, som fx “Flyder dit plastik til havs, så skaffer vi det tilbaws”.

Jørgen Bing er chefen Hovgaard med de store armbevægelser, de mange særegne ideer og et uudtømmeligt arsenal af platte vittigheder. Han rammer plet i balancen lige mellem det hyggelige og det grænseoverskridende. Hanne Laursen er forrygende-forsagt som Fay, virksomhedens designer, der med sine spirituelle evner og bæredygtige ambitioner står lidt uden for fællesskabet.

Den anden halvdel af virksomheden udgøres af Ulver Skuli Abildgaards godmodige lagermedarbejder Arne, der egentlig helst ville være blevet hjemme hos sin kone og hendes mørbradgryde, men som også antager en sympatisk storebrorattitude over for Lone Rødbroes på samme tid bralrende og forsigtige bogholder Elin. De fire skal på træningsophold, inden de skal spille en firmaturnering i indendørs fodbold.

Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen
Motionisterne, Vendsyssel Teater. Foto: Tao Lytzen

Det bliver jul trods alt

Robin Haslund Buchs Karl-Emil får sin sag for i forsøget på at kontrollere de fire gæster. Både når det gælder de mange julesange med både originale og nye tekster, som giver forestillingen et velfungerende musikalsk islæt, og når det kommer til forsøget på at få dem i gang i træningslokalet.

Det står hurtigt klart, at alle gæsterne bærer på deres egne hemmeligheder. Interne konflikter og mistro præger opholdet, og Karl-Emils tilbøjelighed til at sladre sætter blot yderligere gang i konspirationsteorierne. Både Danish Drink Dunks og de ansatte er på åbenlys katastrofekurs, men som det passer sig for ægte feelgood-teater, så løser det meste sig til sidst.

Louise Schouws iscenesættelse af Motionisterne er god underholdning og oplagt til at sætte gang i julestemningen. Især fordi Henrik Baloo Andersens swingende julemusik bliver hængende i øregangen, længe efter forestillingen er slut. Der er måske nok ikke de store, aktuelle temaer til stede i Gunvor Reynbergs historie, men til gengæld er den rig på morsomme påfund og lokalkolorit, der lever i kraft af de glimrende skuespilpræstationer.

Tekst: Gunvor Reynberg. Instruktion: Louise Schouw. Scenografi: Johanne Eggert. Musik: Henrik 'Baloo' Andersen. Koreografi: Rebekka Lund. Lysdesign: Mia Jandje Willett.

Medvirkende: Jørgen Bing, Ulver Skuli Abildgaard, Lone Rødbroe, Hanne Laursen, Robin Haslund Buch og Henrik 'Baloo' Andersen.

Spiller på Vendsyssel Teater 11. november - 18. december 2021.