Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Fædra – kvindemyte i stilistisk smuk og helstøbt iscenesættelse

En visuelt frapperende og intenst tvetydig Fædra gennemlyser det modne kvindelige begær på Husets Teater i første del af Anja Behrens og Christian Albrechtsens trilogi om kvinder fra den græske mytologi.

Skyggen nærmer sig langsomt, glider gennem slør for slør for at åbenbare sig på scenen. En gul, statuarisk skikkelse i en gul ramme. Bag slørene hvisker to andre skikkelser: ”Du elsker?” Åh ja, kvinden elsker, men kærligheden er forbudt og luften er ladet med tragedie.

Højstemt drama

Instruktør Anja Behrens og scenograf Christian Albrechtsens trilogi FURIER fra den græske mytologi åbner visuelt frapperende og næsten indædt selvdestruktivt med Fædra. Den midaldrende kvinde, der begærer sin stedsøn Hippolytos og erklærer ham sin kærlighed, da hendes mand Theseus meldes død i krig. Hippolytos elsker Aricia og afviser Fædra. Da Theseus alligevel vender tilbage, beskylder Fædra Hippolytos for voldtægt og Theseus beder guderne dræbe ham. Han dør og Fædra går til bekendelse med ordene ”Jeg elskede”.

Fædra
Fædra på Husets Teater. Foto: Emilia Therese.

Det er højstemt drama med følelser sat på spidsen, men genkendelige for alle. Anja Behrens, der også netop har været aktuel med Den kaukasiske kridtcirkel, går som altid i sine dirrende intense iscenesættelser langt ind i smertepunkterne. Fædra bliver i hendes fortolkning en martret, men bevidst kvinde, der går efter det, hun vil have, og slår om i rasende furie, da hun ikke får det, men rives over af frådende jalousi.

Marina Bouras er som skabt til rollen. Spændt som en fjeder i den spinkle krop. Rækkende ud efter den eftertragtede, vridende sig rundt efter afvisningen, skrigende efter hævn, hvislende sin monstrøse skam ud. Falsk mod Theseus, men i afslutningen tro mod sit begær. Atter mejslet som billedet på statuarisk smerte.

Kvindens monstrøse begær

Jeppe Marlings neddæmpede Hippolytos giver et interessant modspil til både Bouras Fædra og Henrik Birchs fysisk dominerende Theseus. Hippolytos smelter i armene på Fanny Bernts ligeledes intenst lavmælte Aricia. Deres kys flår Fædra op, men åbner også begæret blidt som modbillede til hendes næsten selvdestruktive insisteren på at leve sit ud. Det er et ganske tvetydigt billede af det modne kvindelige begær. Begæret trækkes frem af det mørke, det nok stadig befinder sig i, men lades også samtidig som et ødelæggende overgreb. ”Jeg var monstret, du ikke så,” siger Fædra til Theseus mod slut.

Fædra
Fædra på Husets Teater. Foto: Emilia Therese.

Christian Albrechtsens sanseligt meddigtende scenografi changerer i gult og gråt. Indrammet i scenekassen, men med de florlette slør som bagtæppe bevæger karaktererne sig ind og ud af skyggerne. I sirligt stilige kreationer, civilisationens fernis over følelseshavets rasende bølger. Kroppene afklædes og interagerer med stadigt større mængder af ler, der afgiver brunstens lyde.

Mange instruktører er glade for leret og dets symbolske konnotationer. Det virker ikke altid, men i denne højspændte streng af en fortættet fortælling gør leret fyldest som materiens splattede realitet, der forlænger ordene i krop og lyde af brunst.

Instruktion: Anja Behrens. Scenografi: Christian Albrechtsen. Tekst: Jean Racine i bearbejdelse af Anja Behrens, Marina Bouras, Christian Albrechtsen og Pernille Kragh. Oversættelse: Pernille Kragh. Dramaturg: Karen-Maria Bille. Lyddesign: Erik Christoffersen. Lysdesign: Christian Vest Berntsen.

Medvirkende: Marina Bouras, Jeppe Marling, Fanny Bernth og Henrik Birch.

Spiller på Husets Teater 10. februar – 12. marts 2022.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...