Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Tue Biering modtager Kronprinsparrets Kulturpris 

Teaterinstruktør Tue Biering blev hædret, da Deres Kongelige Højheder Kronprinsen og Kronprinsessen lørdag aften uddelte priser i Ringsted.

Ekstraordinære indsatser og præstationer inden for kunst og kultur samt socialt arbejde blev lørdag aften den 5. november hyldet i Ringsted Kongrescenter, hvor årets uddeling af Kronprinsparrets Priser blev afholdt.

Her gik Kronprinsparrets Kulturpris til teaterinstruktøren Tue Biering, mens den sociale organisation GAME fik Kronprinsparrets Sociale Pris og Kronprinsparrets to Stjernedryspriser gik til organisationen Social Sundhed samt cellist og komponist Josefine Opsahl.

Teater, der sætter fordomme på spil

Da H.K.H. Kronprinsessen overrakte prisen til teaterinstruktør Tue Biering, fremhævede Kronprinsessen hans evne til at skabe vilde og tankevækkende teateroplevelser.

I sin motivation sagde Hendes Kongelige Højhed blandt andet: ”I sine værker sætter han publikum stævne med de mennesker, der ofte er fjerne fra dem selv. Som publikum er det ikke muligt at træde ind i hans scenekunst uden at sætte sig selv og sine fordomme på spil. Man undgår ikke at blive rørt – og måske endda ramt.”

Tue Biering er udover at være teaterinstruktør også kunstnerisk leder af teaterkompagniet Fix&Foxy, hvis værker er eksperimenterende i sin form. I 2014 opsatte Fix&Foxy eksempelvis en version af Ibsens Et Dukkehjem, som foregik rundt omkring i københavnske lejligheder med beboerne i hovedrollerne, og i 2021 blev nogle af Danmarks rigeste mennesker inviteret på scenen i forestillingen Vi de 1%, der konfronterede publikum med deres fordomme om denne del af befolkningen.

Netop grebet med at invitere de mennesker, som forestillingen handler om, på scenen blandt professionelle skuespillere er tilbagevendende – senest i korværket Stille Slag, hvor tidligere indsatte var med til at sætte lyd på de følelser, der rammer mennesker i isolationsfængsling.

Kronprinsparrets Priser blev sendt direkte på DR1 og kan ses på DRTV. Showet er produceret af DR i samarbejde med Bikubenfonden.

Om Tue Biering

  • Teaterinstruktør født i 1973.
  • Uddannet fra Statens Teaterskole i 2000.
  • Har instrueret og skrevet teaterforestillinger og radiodramatik samt arbejdet med installationer og andre former for kunstprojekter.
  • Debuterede på teatret Kaleidoskop i 2000 med den ordløse monolog ’Legen’.
  • Er kunstnerisk leder af teaterkompagnierne Fix&Foxy.

Udvalgte værker:

2021 Stille slag, Scene 42
2021 Vi de 1%, Fix&Foxy, Revovler
2020 My Deer Hunter, Fix&Foxy
2019 Mod Alle Odds, Fix&Foxy
2018 Hadet Sange, Biering/Chemnitz og Den Frie Udstillingsbygning
2017 Rocky, Fix&Foxy
2016 Velkommen til Twin Peaks, Fix&Foxy
2016 Dogville, Odense Teater 
2014 Et Dukkehjem, Fix&Foxy 
2013 Skakten, Aarhus Teater/Cafe Teatret 
2012 Viljens Triumf, Fix&Foxy 
2010 Mordets Melodi, Det Kongelige Teater 
2010 Fremtidens historie, Aarhus Teater 
2008 Pretty Woman a/s, Fix&Foxy

FAKTA

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret. Hvert år overrækker Kronprinsparret følgende priser:

Kronprinsparrets Kulturpris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en markant kunstner eller en gruppe kunstnere med internationalt format. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Sociale Pris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en banebrydende indsats med internationalt format inden for det sociale område. Prismodtageren får overrakt 500.000 kr. samt et kalejdoskop skabt af Olafur Eliasson.

Kronprinsparrets Kulturelle Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en yngre kunstner, som er på vej til at bryde igennem. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris
Formålet med prisen er at hædre og synliggøre en aktør, der har været nytænkende i sin indsats for socialt udsatte og er en inspirationskilde for det sociale felt. Prismodtageren får 100.000 kr.

Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kunst, kultur og socialt arbejde.

Seneste

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring...

To sceneinstruktører tiltræder legatudvalget for scenekunst

Statens Kunstfonds Repræsentantskab har netop udpeget 15 medlemmer af...
Annonce
Annonce

Vi vil skabe samtaler om bæredygtighed

Teater FÅR302 arbejder målrettet med at sætte fokus på den grønne omstilling gennem kunsten. Gæstespillet Naturen kalder har premiere i denne uge, mens teatret...

Forsvar kunstnerisk frihed: Dagens aktion i Kulturministeriet  

Klokken 9.30 startede performancekollektivet PERSONA NON GRATA deres vandring fra Sort/Hvid til Kulturministeriet. En aktion, der skulle vise deres forsvar for kunstnerisk frihed. Performancekollektivet PERSONA...