Populært lige nu

”Jeg vil koreografere død, ikke det at dø” – Andreas Constantinou om himherandit’s trilogi om sorg og død

Himherandit spiller den højenergiske forestilling Carcass under KSelekt på Det Kongelige Teater. Carcass er midterste del i en trilogi, der har døden som fælles...

Open call – Teater Får302

Deadline: 2. januar 2024
Annoncespot_imgspot_img

Hermed en opfordring til en fortsat fagstærk dialog om kritik

På ISCENE bringer vi omkring 300 anmeldelser om året. Derfor er vi også af og til i dialog med kunstnere om vores kritik og blikke på scenekunsten. I denne uge fik ISCENE kritik på Facebook. En kritik, som udover at være uenig med anmelderens vurdering af værket, også rejste en række mere generelle spørgsmål.

Det førte til en kommentar, hvor vi på ISCENE spurgte retorisk: “Må kritikken kun forholde sig til kunstnerens intention?” Mens vi som modsvar fik “Ønsker teaterkritikken ikke en dialog om scenekunst?” 

Debatten blev også grebet af andre brancheaktører, bl.a. koreograf og performer Marie Topp, der italesætter en relevant problematik, som hun skriver i en kommentar på ISCENEs Facebook-side: ”At en kunstner kritiserer en anmelder, er stort set altid en tabt sag. Men i hvilket forum skal kritikken af anmeldelsen eksistere? (…) Det ville være så gavnligt for hele branchen, hvis ISCENE kunne skabe et fagligt-funderet forum, hvor også anmeldelser og kritik kunne udfordres fagligt.” 

På ISCENE ønsker vi ikke, at det skal være en tabt sag at kritisere anmelderen. Vi ser anmeldelsen som en del af scenekunstens økosystem, som et bindeled mellem publikum og forestilling og som en faglig respons til kunstnerne.

Debatten er allerede i gang. På Kulturmødet på Mors havde ISCENE sammen med SceNet en debat om kritik og anmeldelser. Vi havde flere forskellige synspunkter i panelet – og hvor var det dog fedt! For hvor er det sjældent, at vi mødes og udveksler meninger om kritikken af den scenekunst, vi trods alt alle sammen bruger det meste af vores tid og tanker på. 

Nu kører der en aktuel debat på ISCENE, der kan udfoldes med mange nuancer. ISCENE vil gerne facilitere et fagligt funderet forum for en udviklende samtale. Så hermed en opfordring til at byde ind med forslag til, hvordan vi skaber et forum for en fortsat fagstærk dialog om kritik og anmeldelser.

Seneste

★★★★☆☆ 90-årsfødselsdagen – særdeles underholdende genrehybrid

Nytårsklassikeren 90-årsfødselsdagen bliver på Odsherred Teater genskabt til en...

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

★★★★☆☆ 90-årsfødselsdagen – særdeles underholdende genrehybrid

Nytårsklassikeren 90-årsfødselsdagen bliver på Odsherred Teater genskabt til en...

Dramatikken findes

Holdet på Dramatikkens Hus har sendt denne replik til...

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

★★★★☆☆ 90-årsfødselsdagen – særdeles underholdende genrehybrid

Nytårsklassikeren 90-årsfødselsdagen bliver på Odsherred Teater genskabt til en forrygende udgave af en juleforestilling, der både vækker genkendelsens glæde og samtidig folder sig ud...