Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Fra Metropolis til Ecopolis – ny kurs for Københavns Internationale Teater

Metropolis – Københavns Internationale Teater sætter med en ny bestyrelse og en ny agenda skarpt fokus på natur, landskab og bæredygtighed gennem kunsten.

Metropolis – Københavns Internationale Teater har sat kursen for de næste fem år. Overskriften er ”Fra Metropolis til Ecopolis” og skærper indsatsen i forhold til kunst, der undersøger, formidler og eksperimenterer med natur, landskab og bæredygtighed – både i form og indhold.

Københavns Internationale Teater har altid arbejdet med cyklusser à 5-10 år for at sikre relevans. Metropolis har siden 2017 præsenteret stedspecifik, performativ kunst i det urbane rum i sommerhalvåret sideløbende med udviklingsaktiviteter for kunstnere. Perioden 2024-28 følger tidens akutte nødvendighed af at forholde sig til klima, natur og bæredygtighed, stadig med fokus på det stedspecifikke, internationale og tværdisciplinære.

Katrine Faber: Performing Landscapes Aarhus, Metropolis. Foto: Allan Toft
Katrine Faber: Performing Landscapes Aarhus, Metropolis. Foto: Allan Toft

Fra nice-to-have til need-to-have

”I denne tid er det særligt vigtigt, at kunsten søger nye måder at være relevant på – at kunsten går fra at være nice-to-have til need-to-have. Vi ser kunsten som et vigtigt laboratorium, hvor vi kan udvikle og teste idéer, der kan påvirke vores tankegange og handlemønstre og skabe en ny bevidsthed i kontekst af klimakrisen,” udtaler Kunstnerisk leder af Metropolis – Københavns Internationale Teater, Trevor Davies.

Sommerprogrammet for Metropolis, som løber fra maj til september i København og med fortsat indsats i resten af landet, vil tydeligt afspejle dette fokus på natur, landskab og økologisk bæredygtighed. Metropolis har udsendt et open call, hvor kunstnere, som arbejder inden for dette felt, kan indsende deres projektforslag indtil 21. januar. Metropolis inviterer desuden kunstnere på residency, hvor de kan udvikle deres koncepter og projekter med sparring fra Metropolis.

Nana Francisca Schottländer: Performing Landscapes Møn, Metropolis. Foto: Thomas G. Bagge

Præmiering fra Statens Kunstfond

Denne satsning bygger på Metropolis’ erfaringer de seneste år med kunstvandringer og produktioner rundt om i landet med landskabet i fokus med støtte fra Nordea-fonden – en satsning, som Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst netop har præmieret som et af kun to scenekunstprojekter i 2023 med denne motivering:

”Metropolis Landskab har vist mod til at udvide scenekunsten ved at bringe naturen og kunsten sammen i nye scenerum… (og) sætte nogle af de store spørgsmål som klimakrise og menneskets forbindelse og forankring til naturen på dagsordenen, samtidig med at det har inspireret publikum i deres lokalområder.”

Ny bestyrelse for Metropolis

Som led i den nye kurs har Metropolis sammensat en ny bestyrelse med kompetencer og viden inden for klima/natur, kunstneriske og kulturpolitiske strømninger, byudvikling og strategisk kommunikation, som kan bakke den kunstneriske ledelse, Katrien Verwilt og Trevor Davies, op.

Metropolis' nye bestyrelse. Øverst fra venstre: Tom Ahlberg (foto: Liv Rossander), Camilla Jensen (foto: Jakob Boserup), Tina Saaby (foto: Agnes Saaby Thomsen), Ditte Maria Bjerg (foto Karin Rørbech), Niels Olsen (pressefoto) og Yildiz Akdogan (pressefot0).
Metropolis’ nye bestyrelse. Øverst fra venstre: Tom Ahlberg (foto: Liv Rossander), Camilla Jensen (foto: Jakob Boserup), Tina Saaby (foto: Agnes Saaby Thomsen), Ditte Maria Bjerg (foto Karin Rørbech), Niels Olsen (pressefoto) og Yildiz Akdogan (pressefoto).

Bestyrelsen for Metropolis – Københavns Internationale Teater består fra 2024 af:

  • Tom Ahlberg (bestyrelsesleder) – forlægger, redaktør af det kulturpolitiske nyhedsbrev Søndag Aften
  • Yildiz Akdogan – medlem af Københavns Borgerrepræsentation
  • Ditte Maria Bjerg – instruktør og lektor på Malmö Teaterhögskola, Lunds Universitet
  • Camilla Jensen – fuldmægtig i Udenrigsministeriet, tidl. kommunikationschef for Ny Carlsberg Glyptotek og Art Hub Copenhagen
  • Niels Olsen – antropolog, forfatter og stifter af ressourcer.nu, tidl. projektchef i Nordea-fonden
  • Tina Saaby – direktør for Dansk Byplanlaboratorium

De afgåede medlemmer er Kathrine Winkelhorn, Jørgen Sprogøe og Lena Brostrøm Dideriksen. Ditte Maria Bjerg og Tina Saaby er eksisterende bestyrelsesmedlemmer og sikrer kontinuitet.

Seneste

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...