Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Tove – kærlighed til ordene

I Abelone Koppels Tove, der i disse dage spiller på Teatret Zeppelin, kan børn lære lidt om Tove Ditlevsen og meget om at være tro mod sig selv og sine drømme – uanset hvad andre siger.

“Min mor ville ønske, jeg sad stille og legede med den dukke, hun har givet mig,” siger Josefine Glæsels let forpjuskede Tove i Teatret Masken og Teatret Zeppelins forestilling, der er inspireret af Tove Ditlevsens barndom.

Men Tove er ikke som piger er flest på hendes tid. Hun vil ikke sidde stille og lege. Hun vil fantasere, læse og skrive digte, der kan “bevæge mange mennesker”. Heldigvis indser selv mor da også til sidst, at Tove skal gå sine egne veje.

Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis
Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis

Formskiftende drømmeunivers

Allan Frausings scenografi, som består af enkle skydevægge i profilbrædder, der strækker sig fra gulv til loft, fungerer som et blankt lærred for fortællingen. Scenen bliver som et konstant formskiftende drømmeunivers, der kan fremstå både varmt og trygt og uhyggeligt og mørkt i Jim Falks lyssætning, der elegant skifter fra dyb-varm orange til sygeligt gul-grøn for at understøtte historiens følelsesudsving.

Et konstant formskiftende drømmeunivers

De tre medvirkende, Petrine Agger, Theresa Hedelund Jensen og Josefine Glæsel, bevæger sig ud og ind mellem væggene, som de skubber rundt på undervejs og derved med ganske få ryk kan ændre scenen fra Toves værelse til systuen, hvor Petrine Agger som den hårdtarbejdende mor konstant er i gang med arbejdet.

Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis
Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis

Ordenes egen musik

Theresa Hedelund Jensen er første person på scenen. Hun går stille over og sætter sig ved et lille skrivebord yderst i venstre side, hvor hun begynder at taste rytmisk på en gammel skrivemaskine. Tastelydene afspilles igen og igen og forvandler sig til et beat i Rasmus C. Månssons musikalske lydbillede. Som ordenes helt egen særegne musik, der går igen i de brudstykker af Tove Ditlevsens digte, som forestillingen også har med.

Ordenes helt egen særegne musik

Theresa Hedelund Jensen er nemlig både sangerinden Fru Engell, der netop er flyttet ind i nabolejligheden, og med stor omsorg opfordrer den unge Tove til at læse og tro på sine drømme. Og så styrer hun Mørkestemmen: Toves dystre, indre stemme, der fysisk er til stede på scenen som Rolf Søborg Hansens temmeligt uhyggelige dukke. En dukke, der med sine tynde, tjavsede fletninger og blanke, sorte øjne mest af alt ligner en sygelig udgave af Tove.

Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis
Tove, Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Foto: Ingrid Riis

Hvirvlende bogstaver og klare budskaber

Lene Skytt Pustelnik står bag den vellykkede iscenesættelse af Abelone Koppels tekst, der – som programteksten angiver – er “baseret frit på historien om forfatter Tove Ditlevsen og hendes barndom på Vesterbro”. Og det fungerer virkelig fint med barnet Toves digterdrømme som omdrejningspunkt for en forestilling, der mest af alt handler om at lære børn, at de skal tro på deres drømme.

Handler om at lære børn, at de skal tro på deres drømme

Josefine Glæsel skaber Tove med barnlig entusiasme og store følelser. Børnene blandt publikum følger fascinerede hendes bevægelser og hendes begejstring for smukke ord, som “hulsten”, “stjerneskud” og “edderkoppespind”. Vi ser og mærker både de usynlige ord, der kun findes i hendes hoved, og de magiske ord, som gennem Jim Falk og Martin Hansens videodesign projiceres op på scenevæggene, hvor bogstaverne danser omkring og hvirvlende forvandler sig til nye ord.

Når Tove gang på gang indleder sine sætninger med “Skal jeg sige jer noget?”, så svarer børnene blandt publikum bekræftende. De vil gerne høre, hvad hun har på hjerte. Både de muntre budskaber og de mørke, farlige tanker, som forestillingen også er fuld af. Tove leverer et tydeligt budskab om, at man skal tro på sig selv, følge sine drømme og ikke mindst lære at elske og acceptere alle sider af sig selv – både de mørke og de lyse.

Manuskript: Abelone Koppel. Sange/digte: Tove Ditlevsen (Forlag: Gyldendal). Instruktør: Lene Skytt Pustelnik. Dramaturger: Anne Nymark og Mie Brandt. Scenograf: Allan Frausing. Dukkemager og -konsulent: Rolf Søborg Hansen. Lyddesigner og komponist: Rasmus C. Månsson (Komponist på Længsel Mod Sommeren: Theresa Hedelund Jensen). Lysdesigner: Jim Falk. Videodesign: Jim Falk og Martin Hansen.

Co-produktion mellem Teatret Masken og Teatret Zeppelin.

Medvirkende: Petrine Agger, Theresa Hedelund Jensen og Josefine Glæsel.

Tove havde urpremiere på Teatret Masken 18. november 2023. Spiller på Teatret Zeppelin 20. januar – 21. februar 2024.

Seneste

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef...

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.

★★★☆☆☆ Hamlets stjerne – Shakespeare og astrologien i rodet whodunnit-historie

Hamletscenens leder Lars Romann Engel præsenterer atter en selvskreven forestilling, der gentænker Shakespeares værk i en mere nutidig kontekst med referencer til danmarkhistoriske lokaliteter....

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...

Operachef Philipp Kochheim modtager H.C. Andersen Prisen 2024

Philipp Kochheim, der frem til 1. maj er operachef for Den Jyske Opera, modtager H.C. Andersen Prisen 2024 for sit arbejde med H.C. Andersens...