Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Teaterhusets kritik fører til nyt samarbejde med ZEBU

Tidligere på foråret kritiserede Teaterhuset det etablerede teatermiljø for ikke at inddrage unge stemmer i branchen og debatten om den danske scenekunstfremtid. Teater ZeBU greb bolden, og det er nu blevet til et samarbejde, hvor tre unge scenekunstgrupper folder en site-specific forestilling ud på Amager.

Det vakte opsigt, da Teaterhuset i det tidlige forår tog bladet fra munden og satte ord på, hvordan de som repræsentant for mere end 250 unge scenekunstnere, oplevede det scenekunstneriske hierarki og landskab som værende uden ungeindflydelse.

Kritikken blev læst af Teater ZeBU, der allerede havde sat en større undersøgelse af ungeteater i gang, og sammenfaldet fik de to københavnske scenekunstplatforme til at finde sammen i et samarbejde:

Moderland

“På ZeBU er vi i gang med en større undersøgelse af ungeteater, både som oplevelseskultur for unge og som scenekunstnerisk felt. Derudover arbejder vi kontinuerligt med borgerscene og borgerinddragende tiltag og så en mulighed for et konstruktivt samarbejde. Da Teaterhuset som ungt scenekunsthus kommer med deres kritik, bliver vi oprigtigt nysgerrige på at undersøge, hvordan et fællesprojekt kunne tage sig ud, og vi synes derfor, det var oplagt at gå i dialog og give unge scenekunstgrupper muligheden for at udtrykke sig”, udtaler Nanna Bøndergaard Butters fra Teater ZeBU i en pressemeddelelse.

Samarbejdet mellem parterne er indledt med site-specific-forestillingen Moderland, der er skabt af tre unge scenekunstgrupper fra Teaterhuset. Som en moderne pendant til guldalderkunstens ophøjelse af Fædrelandet Danmark, hylder Moderland moderskabet og moderlandet Amager. Forestillingen har premiere 26. maj som et led i den internationale Springfestival og som en måde at lave borgerscene i coronatider.

Ny opfattelse af teater til unge

I Teaterhuset er man glade for, at opråbet om manglende ungeinddragelse har ført til en forestilling på ZeBU, der er udtænkt, skrevet og opført af unge:

“Samarbejdet med ZeBU viser, at der er ved at ske en ændring i den måde, vi opfatter unge og ungeteater på. I processen er de tre scenekunstgrupper blevet taget alvorligt i deres egne, unikke udtryk, og det er vigtigt, da ungdommelighed er meget mere end tematik. Ungdommelighed er en vinkel, en æstetik, en humor og en fornemmelse – og den unge fornemmelse rammer man bedst, når unge er involveret i udviklingen af scenekunsten”, udtaler bestyrelsesmedlem i Teaterhuset Nicolaj Dissing Schledermann i pressemeddelelsen.

I site-specific-forestillingen Moderland kommer publikum på en rejse ud i Amagers gader og gyder, hvor grupperne Project V, Teater DUSCH og Ponyhof folder hver deres del ud, og det betyder at publikum på deres to kilometers vandringer både skal opleve performance i de amagerkanske gader og se scenekunst i kirkerummet.

Forestillingen er første led i det, som begge parter håber, kan blive et indspark i udvekslingen mellem unge, uafhængige scenekunstnere og etablerede scenekunstplatforme. En udveksling, der ikke kun handler om at få flere unge scenekunstnere på scenen, men om at få unge producenter, dramatikere, instruktører etc. med ind og forme fremtidens scenekunst.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...
Annonce
Annonce

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med en generel bekymring over, at kulturen ikke får mere plads i medierne. Der bringes ikke...