Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ De skønne dage i Aranjuez – skønne ord og spil i symbolstiv iscenesættelse

Aalborg Teaters De skønne dage i Aranjuez kræver spidsede ører og en uvant sans for stilhed og langsommelighed. Trods symbolvrimmel i både tekst, lyd og scenografi er det et seværdigt bud på eksistentiel refleksion i en tid, hvor vi har netop mere tid til rådighed.

Jeg glæder mig til, at Aalborg Teaters digitale indsats AAT Stream bliver udvidet med formater, der er tænkt digitale fra start. For filmet teater er nu engang filmet teater. Der var dog langt bedre styr på kamerafokus og vinkler i lørdagens premiere på Peter Handkes De skønne dage i Aranjuez end i debuten i sidste uge med Herman Bang-adaptionen Tine. 

Det traditionelt kønsspecifikke på hovedet

Det var nok også noget nemmere at stille skarpt på den sidstes temmelig statiske iscenesættelse, hvor Martin Ringsmoses karakter ikke rørte sig af flækken før en kort linegang mod slutningen. Østrigske Peter Handke modtog Nobelprisen i litteratur i 2019, hvilket udløste bred kritik grundet hans pro-serbiske sympatier, særligt hans benægtelse af folkedrabet i Bosnien. Hans litteratur og således også hans dramaer befinder sig dog som oftest langt fra realiternes beskidte verden, men dykker ned i sproget som en søgen efter det eksistentielle. 

de skønne dage i aranjuez aalborg teater
De skønne dage i Aranjuez, Aalborg Teater. Foto: Allan Toft

I sproget findes både det abstrakte, men også det arketypiske. Handke bruger i De skønne dage i Aranjuez stereotypen Han og Hun, men udstyrer langt hen ad vejen de to spillere af hvert sit biologiske køn med det modsatte køns kulturtypiske konnotationer. Han er en tilskuer til livet, der spørger og spørger for dog at opleve gennem den anden. ”Nole me tangere” – rør mig ikke er for ham tegnet på sommerens højdepunkt. Først til sidst går han et par tøvende, balancerende skridt og er måske brudt igennem til levet liv? Hun er den udfarende kraft, der æder af livet, ikke fortryder, ikke erindrer, ikke ser sig tilbage. Hendes mænd manglede jægeren i sig – måske fordi hun selv tog den rolle?

Edens have – nu med blod i fuglebadet 

Det hele foregår i en moderne Paradisets Have med pæne havemøbler og flere æbler end slanger. Optaktens lavmælte lydkulisse af sommerdagens summen, kvidren og plaskende vand i fuglebadet stiger mod slutningen til et foruroligende crescendo af kulturens lyde, flyvemaskiner, udrykningssirener, mens den poetiske have formørkes og surreelt spyr æbler og blod. Der er en del på færde, når paletten skifter fra sommerhvid til farver i et rådnende stilleben på havebordet, mens øret flænses, før alt atter falder til ro i en nøgen stilhed kun brudt af det fortsat dryppende vand. 

Det flotte, men også ganske symboltunge sceneri brydes til dels af dialogens mange popkulturelle referencer, der flintrer fra Edith Piaf over Blanche DuBois (A Streetcar named Desire) til The Troggs-nyklassikeren Love is All Around. Vi er altså i tiden, og samtidig udenfor den. Vi er i naturen og samtidig i kulturen. Det er ikke et drama, men blot en sommerdialog, forsikrer de flere gange hinanden om.  

de skønne dage i aranjuez aalborg teater
De skønne dage i Aranjuez, Aalborg Teater. Foto: Allan Toft

Fremragende præstation af Camilla Gjelstrup

Forvirrende, men smukt dragende er denne suggerende duet mellem to, der kunne være, men ikke nødvendigvis er elskende, blot mennesker, der prøver at stå nøgent for hinanden, prøver at afdække kærlighedens væsen – hvis et sådant findes? 

Jeg falder for tekstens leg med sproglige niveauer, men har alligevel svært ved at mærke forestillingen. Måske fordi universet virker en anelse fortænkt, måske fordi iscenesættelsen er så stillestående, og ligesom i AKT1 og Teater Grobs Jeg tror jeg elsker Wonder Woman i sidste sæson er så teksttro, at forestillingen bliver et monumentalt bjerg af perfektion, som er svært at hænge fast på. 

Camilla Gjelstrup har mest at gøre godt med og kvitterer med endnu en fremragende præstation, hvor lavmælt veksler med intensitet, lethed med tonstung smerte. Martin Ringsmose står distancen, men kan jo så meget mere end at sidde sørgeligt decimeret, fastlåst som han er i sin havestol – lige den tommetykke symbolik var vel næppe nødvendig for at forstå rollespillet?

De skønne dage i Aranjuez kræver spidsede ører og en uvant sans for stilhed og langsommelighed, der måske netop har sin plads her ti måneder inde i det ikke mindre uvante Covid-19-år. 

Seneste

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Nikio og den store samurai – spændende fortælling i poetisk-filmisk iscenesættelse

I Jesper Bræstrup Karlsens Nikio og den store samurai er der ikke noget, piger ikke kan. Uanset hvad normerne foreskriver. Netop det, og den...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...