Populært lige nu

Sandra Yi Sencindiver: “Jeg synes faktisk, at folk er enormt gode til at forsøge”

I går udsendte "Et større billede" en pressemeddelelse med et åbent brev til den danske film- og tv-branche med ønsket om et opgør med...

Fanget i et pink peep show

Et twisted univers med stiliserede voldsfantasier venter publikum, når de træder indenfor til forestillingen Stuepigerne på Aarhus Teater. Hvis man endnu ikke har lært...

Aaben Dans: Med kvinden i fokus

Aaben Dans har i år to store premierer med kvinder i fokus. Begge er kvartetter, aldersspecifikke, og begge handler om kvindefællesskaber og kvindekroppe i...
Annoncespot_imgspot_img

De mest læste artikler på ISCENE i 2022

Vi har i år – som sidste år – samlet en top-10 over de mest læste anmeldelser i året, der er gået. Men hvad alt det andet stof? Det kan du få overblik over her, hvor vi har samlet de mest læste artikler på ISCENE i 2022 – frasorteret nyheder og anmeldelser.

Årets mest læste artikler spænder ganske bredt. Her er mindeord og interviews, men også kulturpolitiske indspark og en enkelt reportage, der sætter fokus på fondenes arbejde. Vi giver dig herunder indblik i de ti allermest læste artikler, der er udgivet på ISCENE i 2022.

Ord om mennesker, der har gjort en forskel

Den absolut allermest læste artikel på ISCENE i 2022 er det meget personlige mindeskrift for sceneinstruktør Anders Lundorph, der blev skrevet af fire af hans venner og kolleger, Mikkel Reenberg, Betina Grove, Jokum Rohde og Torben Dahl, efter hans pludselige og alt for tidlige død i marts i år. Du kan læse mindeskriftet her.

Og faktisk er også den fjerde mest læste artikel i år et mindeord. Dette af nyere dato, da det er om den nyligt afdøde skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og foredragsholder Jens Arentzen, der døde i november. Dette mindeord kan læses her.

Annonce
JOB UNderside 2
24 mulige afgrunde sydhavn teater
Instruktør Lene Skytt og komponist Adi Zukanovic, 24 mulige afgrunde, Sydhavn Teater. Foto: Malik Grosos

Kritik af samfund og kunstens forhold

Den næstmest læste artikel på ISCENE i år er et kort interview med teaterchef på Teater Nordkraft, Minna Johannesson. “To års fuld teaterproduktion under pandemiens urimelige vilkår får nu konsekvenser,” var en af artiklens pointer, hvor Johannesson blandt andet sagde følgende om aflysningen af musikforestillingen Betty Blue: “Jeg vil ikke kigge tilbage om et år og have set alle advarselstegnene og så ikke have handlet på dem”. Du kan læse artiklen her.

metropolis trevor davies
Through the Wall af Thomas Bentin. Foto: Luna Stage. Trevor Davies. Foto: Metropolis

Også på tiendepladsen over årets mest læste artikler findes stærke holdninger til, hvordan kunst og samfund skal kunne sameksistere. ”Verden bevæger sig i en retning, hvor der ikke er entydige svar og løsninger på de udfordringer, vi står overfor. Problemer er ikke længere kun ’systemets skyld’. Vi bærer alle sammen et ansvar for den verden, vi lever i. Vi er en del af problemet og dermed også en del af en fælles løsning,” sagde kunstnerisk leder af Københavns Internationale Teater og festivalen Metropolis, Trevor Davies blandt andet i det interview, som altså lige akkurat er med på listen over de ti mest læste artikler i år. Du kan læse hele interviewet her.

Fokus på specifikke forestillinger

Også tre interviews, der tager udgangspunkt i helt specifikke iscenesættelser, er blandt de mest læste artikler i år. ”Vi laver en skabelsesberetning over vores civilisations historie. Starter i nul med et tomt teater og slutter med et helt univers,” fortalte instruktør Tue Biering i et interview under arbejdet med maratonproduktionen Det Europæiske Slagtehus på Odense Teater. Et interview, som er blevet den tredje mest læste artikel på ISCENE i 2022. Du kan læse den her.

På sjettepladsen finder vi interviewet, hvor instruktør Lene Skytt og komponist Adi Zukanovic fortæller om deres arbejde med musikforestillingen 24 mulige afgrunde på Sydhavn Teater. En forestilling, der ville undersøge det følsomme menneskes rolle i den teknologiske tidsalder. Du kan læse interviewet her.

Og lige i hælene – på syvendepladsen over mest læste artikler i 2022 – er interviewet med instruktør Niels Erling og skuespiller Laus Høybye om den meget intime 1:1-teateroplevelse, som AKT1 bød publikum ind til på Ibsens Hotel i København med forestillingen Du vil møde en anden. Det kan du læse mere om her.

du vil møde en anden akt1
Instruktør Niels Erling og skuespiller Laus Høybye. Foto: AKT1

Spareplaner, der skabte heftig debat

To artikler blandt de ti mest læste i år har samme tema. Nemlig Aarhus Kommunes spareforslag, der ville få stor betydning for byens teatre og især tilbuddene til børn og unge. Den femte mest læste artikel i år er således et interview med skoleleder på Engdalskolen, Anders Munthe og lærer på Sølystskolen i Egaa, Gitte Højberg Knudsen om, hvad byens teaterpædagogiske tilbud, der stod til at skulle spares væk, har betydet for dem og deres elever. Den artikel kan du læse her.

Under dette tema lander også en kommentar om samme spareplaner, skrevet af ISCENEs chefredaktør Rie Hammer, på en ottende plads over de mest læste artikler. Her konkluderer Rie Hammer blandt andet, at Aarhus Kommunes spareplaner rammer kulturen dobbelt hårdt – også på børne- og ungeområdet. Du kan læse hele kommentaren her.

applaus netværksmøde fonde
Applaus’ netværksmøde på Teater V. Foto: Kim Matthai Leland

En enkelt reportage med fokus på fonde

Den sidste artikel på årets top-10 over de mest læste artikler er også den eneste reportage på listen. Under overskriften Bag om kunststøtten: Fondenes rolle i det danske kulturliv inviterede Applaus til netværksmøde mellem kulturbranche og tre fonde. Reportagen fra dette dialogmøde placerer sig på en niendeplads over de mest læste artikler i 2022. Du finder reportagen her.

Seneste

★★★★☆☆ Ants 1+1=3 – dansende myrer hylder fællesskabet med stor teknisk kunnen

Den dansk-lettiske danser og koreograf Anastasija Olescuka har indtaget...

Aaben Dans: Med kvinden i fokus

Aaben Dans har i år to store premierer med...

Sandra Yi Sencindiver: “Jeg synes faktisk, at folk er enormt gode til at forsøge”

I går udsendte "Et større billede" en pressemeddelelse med...

Nyhedsbrev

spot_img

Udforsk videre

★★★★☆☆ Ants 1+1=3 – dansende myrer hylder fællesskabet med stor teknisk kunnen

Den dansk-lettiske danser og koreograf Anastasija Olescuka har indtaget...

Aaben Dans: Med kvinden i fokus

Aaben Dans har i år to store premierer med...

Sandra Yi Sencindiver: “Jeg synes faktisk, at folk er enormt gode til at forsøge”

I går udsendte "Et større billede" en pressemeddelelse med...

★★★★☆☆ Elektra – rasende kvinder i blodig hævnspiral

Fra bondage i et lysende, solgult univers bevæger Anja...

Metropolis’ Performing Landscapes Laboratorium åbnede for væsentlige indsigter i kunstneriske potentialer

Over to dage på Refshaleøen i København afvikledes Metropolis’...
spot_imgspot_img

★★★★☆☆ Ants 1+1=3 – dansende myrer hylder fællesskabet med stor teknisk kunnen

Den dansk-lettiske danser og koreograf Anastasija Olescuka har indtaget Baltoppen Live og fortryller skoleelever i udskolingen med sine kriblende, streetdansende myrer. Premieren fandt sted...

Aaben Dans: Med kvinden i fokus

Aaben Dans har i år to store premierer med kvinder i fokus. Begge er kvartetter, aldersspecifikke, og begge handler om kvindefællesskaber og kvindekroppe i...

Sandra Yi Sencindiver: “Jeg synes faktisk, at folk er enormt gode til at forsøge”

I går udsendte "Et større billede" en pressemeddelelse med et åbent brev til den danske film- og tv-branche med ønsket om et opgør med...