Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

De mest læste artikler på ISCENE i 2022

Vi har i år – som sidste år – samlet en top-10 over de mest læste anmeldelser i året, der er gået. Men hvad alt det andet stof? Det kan du få overblik over her, hvor vi har samlet de mest læste artikler på ISCENE i 2022 – frasorteret nyheder og anmeldelser.

Årets mest læste artikler spænder ganske bredt. Her er mindeord og interviews, men også kulturpolitiske indspark og en enkelt reportage, der sætter fokus på fondenes arbejde. Vi giver dig herunder indblik i de ti allermest læste artikler, der er udgivet på ISCENE i 2022.

Ord om mennesker, der har gjort en forskel

Den absolut allermest læste artikel på ISCENE i 2022 er det meget personlige mindeskrift for sceneinstruktør Anders Lundorph, der blev skrevet af fire af hans venner og kolleger, Mikkel Reenberg, Betina Grove, Jokum Rohde og Torben Dahl, efter hans pludselige og alt for tidlige død i marts i år. Du kan læse mindeskriftet her.

Og faktisk er også den fjerde mest læste artikel i år et mindeord. Dette af nyere dato, da det er om den nyligt afdøde skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og foredragsholder Jens Arentzen, der døde i november. Dette mindeord kan læses her.

24 mulige afgrunde sydhavn teater
Instruktør Lene Skytt og komponist Adi Zukanovic, 24 mulige afgrunde, Sydhavn Teater. Foto: Malik Grosos

Kritik af samfund og kunstens forhold

Den næstmest læste artikel på ISCENE i år er et kort interview med teaterchef på Teater Nordkraft, Minna Johannesson. “To års fuld teaterproduktion under pandemiens urimelige vilkår får nu konsekvenser,” var en af artiklens pointer, hvor Johannesson blandt andet sagde følgende om aflysningen af musikforestillingen Betty Blue: “Jeg vil ikke kigge tilbage om et år og have set alle advarselstegnene og så ikke have handlet på dem”. Du kan læse artiklen her.

metropolis trevor davies
Through the Wall af Thomas Bentin. Foto: Luna Stage. Trevor Davies. Foto: Metropolis

Også på tiendepladsen over årets mest læste artikler findes stærke holdninger til, hvordan kunst og samfund skal kunne sameksistere. ”Verden bevæger sig i en retning, hvor der ikke er entydige svar og løsninger på de udfordringer, vi står overfor. Problemer er ikke længere kun ’systemets skyld’. Vi bærer alle sammen et ansvar for den verden, vi lever i. Vi er en del af problemet og dermed også en del af en fælles løsning,” sagde kunstnerisk leder af Københavns Internationale Teater og festivalen Metropolis, Trevor Davies blandt andet i det interview, som altså lige akkurat er med på listen over de ti mest læste artikler i år. Du kan læse hele interviewet her.

Fokus på specifikke forestillinger

Også tre interviews, der tager udgangspunkt i helt specifikke iscenesættelser, er blandt de mest læste artikler i år. ”Vi laver en skabelsesberetning over vores civilisations historie. Starter i nul med et tomt teater og slutter med et helt univers,” fortalte instruktør Tue Biering i et interview under arbejdet med maratonproduktionen Det Europæiske Slagtehus på Odense Teater. Et interview, som er blevet den tredje mest læste artikel på ISCENE i 2022. Du kan læse den her.

På sjettepladsen finder vi interviewet, hvor instruktør Lene Skytt og komponist Adi Zukanovic fortæller om deres arbejde med musikforestillingen 24 mulige afgrunde på Sydhavn Teater. En forestilling, der ville undersøge det følsomme menneskes rolle i den teknologiske tidsalder. Du kan læse interviewet her.

Og lige i hælene – på syvendepladsen over mest læste artikler i 2022 – er interviewet med instruktør Niels Erling og skuespiller Laus Høybye om den meget intime 1:1-teateroplevelse, som AKT1 bød publikum ind til på Ibsens Hotel i København med forestillingen Du vil møde en anden. Det kan du læse mere om her.

du vil møde en anden akt1
Instruktør Niels Erling og skuespiller Laus Høybye. Foto: AKT1

Spareplaner, der skabte heftig debat

To artikler blandt de ti mest læste i år har samme tema. Nemlig Aarhus Kommunes spareforslag, der ville få stor betydning for byens teatre og især tilbuddene til børn og unge. Den femte mest læste artikel i år er således et interview med skoleleder på Engdalskolen, Anders Munthe og lærer på Sølystskolen i Egaa, Gitte Højberg Knudsen om, hvad byens teaterpædagogiske tilbud, der stod til at skulle spares væk, har betydet for dem og deres elever. Den artikel kan du læse her.

Under dette tema lander også en kommentar om samme spareplaner, skrevet af ISCENEs chefredaktør Rie Hammer, på en ottende plads over de mest læste artikler. Her konkluderer Rie Hammer blandt andet, at Aarhus Kommunes spareplaner rammer kulturen dobbelt hårdt – også på børne- og ungeområdet. Du kan læse hele kommentaren her.

applaus netværksmøde fonde
Applaus’ netværksmøde på Teater V. Foto: Kim Matthai Leland

En enkelt reportage med fokus på fonde

Den sidste artikel på årets top-10 over de mest læste artikler er også den eneste reportage på listen. Under overskriften Bag om kunststøtten: Fondenes rolle i det danske kulturliv inviterede Applaus til netværksmøde mellem kulturbranche og tre fonde. Reportagen fra dette dialogmøde placerer sig på en niendeplads over de mest læste artikler i 2022. Du finder reportagen her.

Seneste

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...
Annonce
Annonce

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) første generalforsamling. Den nye forening vil blandt andet sætte fokus på bæredygtig ledelse...